Събития
21.09.2018

МУЗЕЙ “ИСКРА” И ГАЛЕРИЯТА С ВХОД СВОБОДЕН НА 22 СЕПТЕМВРИ

Европейските дни на наследството тази година минават под мотото Културното наследство – Изкуството да споделяш. Художествена галерия – Казанлък и Исторически музей „Искра” споделят опазваното от тях наследство, като са подготвили и богата програма!

Безплатно през целия 22 септември /събота/ от  09:00 до 23:59 часа  могат да се посетят  постоянните експозиции на Галерията и на Музей „Искра”, както и временните изложби в залите: изложба живопис на Валентин Асенов – Хъкъла „Следи”; изложба  постери „Християнство и култура” и гостуваща изложба от Етнографски комплекс Етъра – „Конят в бита на балканджията”. 

 

В Нощта на наследството гостите ще бъдат изненадани и още с няколко събития:

  • 17:30 ч. – Изложба по повод 110 години от обявяването на Независимостта на България /1908-2018/

Постерната част от изложбата разказва със снимки и документи за обществено-политическите процеси, протекли в навечерието, по време и след акта на българската независимост. Ще бъдат показани артефакти от фонд „Нова история“, свързани с независимостта и Казанлък, отношението на неговите граждани към това най-забележително събитие от новата история на България. Така от септември 1908 г. да началото на Междусъюзническата война през 1913 г. идва най-високата степен на българското присъствие в балканската и европейската политика! 

Иво Косев – гл. уредник, ИМ „Искра“

  • 19:00 ч. - „Колко високо е луната” – концерт на Павел Цонев – пиано и Надя Тончева  - вокал Популярни евъргрийни и джаз стандарти
  • 22:00 ч. – DIHA YERGUS – музикален проект:

„DIHA YERGUS" е проект на Веселин Митев от "Исихия", Николай Иванов от "ОМ", Петър Йорданов - Бъни от "Оратница" и Константин Кучев от "Основно ветрове". Четиримата се обединяват под общия си интерес в ethno, world music и ambient вибрациите. В музиката им се преплитат стилове от древността и съвремието, от различни времена и пространства. Ще чуете необикновеният, трансцендиращ звук на хенг-дръма, индийски ситар, цигулка, арменски дудук, каба гайда, овал и looper в търсене на нов музикален диалог без ограничения.

M

Веселин Митев е вокал и гайда в групите "Кайно Йесно Слонце" и "Исихия", както и в много други етно проекти с корени и дълбока любов към българския фолклор и църковно-славянската музика.

Николай Иванов е автор на музиката на над 50 филма, участник в многобройни проекти в Европа, Азия, Далечния Изток, Африка, Арабския свят. През 1991 създава първата етно амбиент група „ОМ” и досега развива последователно синтетичен “cross culture” музикален стил. Има издадени над 25 CD в Германия, Франция, Унгария, Норвегия и България.

Петър Йорданов-Бъни е добре познат от група „Оратница“, с която е обиколил повечето световни фестивали в Европа, Азия, Далечния Изток. Свири на разнородни перкусионни инструменти като кахон, хенг дръм, джембе, тарамбука, тъпан и др. Пресъздава елементи от фолклора ни по един модерен и лесно достъпен начин.

Константин Кучев е импровизатор, певец и цигулар в музикални и театрални проекти като "Основно Ветрове", "Разходка по луната", "Strawberry Finns", театър "Тук и сега". 

 

Заповядайте! Вратите са широко отворени!

22 септември 2018 г., събота, 09:00 - 23:59 часа.