Етнографски комплекс

Етнографски комплекс „Кулата”- гр.Казанлък е част от Исторически музей „Искра”. Местоположението му не е случайно – намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради. Казанлък като малък град има своеобразна градска култура, разположена сред неповторима природа. Това е архитектура, която уважава местните традиции, спазва ниската етажност и специфични архитектурни детайли по фасадите, превърнали се в запазена местна марка.

През 1976г. в две от реставрираните къщи  са уредени етнографски експозиции от Историческия музей.

Едната къща е строена в началото на ХІХ в. и е типична подбалканска  като архитектура - едноетажна, асиметрична. Има две стаи-„къщи”(кухня) и соба- използвана като гостна и спалня. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята.

Втората възстановена къща по това време е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов. Като архитектурно изпълнение тази къща няма подобна в града. Къщата е двуетажна, асиметрична,  с открит чардак и кьошк.

Експозицията на  Етнографски комплекс „Кулата” представя домашния уют на казанлъчанина по онова време, новото му самочувствие и отношение към света.

Туристите винаги свързват Казанлък с Долината на розите, а вече и с тракийските царе.На посетителите на Етнографския комплекс се предлагат и допълнителни атракции- представяне на розоварене, тестване на етерични масла, дегустация на кулинарни продукти от маслодайна роза, куклен фолклорен спектакъл.

Също така в Етнографски комплекс "Кулата" посетителите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и ръчно изработени сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.