Събития
06.08.2017

“Разрушение и съзидание“ – 217 години от рождението на Колю Фичето

По случай годишнината от рождението на майстор Колю Фичето, музей на Розата ще представи документална изложба под названието „Разрушение и съзидание“.

Експозицията ще бъде открита в музея на 08.08.2017 (сряда) от 17.30 часа. В нея участват 15 пана с информация и изображения на някои от най-впечатляващите сгради на уста Колю Фичето.

217 години ни делят от рождението на този велик самоук строител, но неговите здания все още будят възхищение.

Изложбата е част от по-мащабен проект – „Майсторът и времето“. Той е съвместно дело на няколко исторически музея, тези на Велико Търново, Дряново, Свищов и Ловеч. Тематичен подбор правят Галя Чохаджиева и Стефка Кънчева, дигитрализацията в експозицията е дело на Галина Богданова и Николай Ноев, снимките са плод на труда на Генчо Петков.

Сред най-атрактивните са паната с изображения на вече изгубени сгради на великият български архитект. Един разрушен катедрален храм, фабриката за коприна на Стефан Карагьозов и Хаджиминчовите складове ще отворят за всички посетители един портал към миналото и архитектурата от онова време.

За да се потопите в работата на Колю Фичето, посетете музей на Розата от 08.08.2017 и открийте магията на старото строителство в „Разрушение и съзидание“.