Събития
10.09.2018

Изложба "МИЛА РОДИНО" в памет на ЦВЕТАН РАДОСЛАВОВ

На 12 септември 2018 година (сряда) от 17.30 ч. в Музей на розата – Казанлък, ще бъде открита изложбата „Мила родино”. Тя е посветена на 155-та годишнина от рождението на създателя на българския национален химн Цветан Радославов и се организира от Научния архив на БАН, Регионален академичен център – Казанлък и Исторически музей „Искра“.

Експозицията съдържа 23 пана с подбрани автентични архивни документи, нотопис и фотографии, обогатени с оригинални картини и музейни експонати, които представят непознати страници от живота и забележителното дело на учителя, изследователя, философа и големия родолюбец Цветан Радославов.

Цветан Радославов е роден на 20 април 1863 г. година в гр. Свищов. Наследник е на видните възрожденски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които го възпитават в родолюбив и ученолюбив дух. Завършва класическа гимназия във Виена, история и славистика - в Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ проф. В. Вунд в Лайпциг, при когото защитава дисертация и получава степен „Доктор по философия и Магистър на изящните изкуства”. След завръщането си в България чете лекции по експериментална психология във Висшето училище в София и преподава в І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та столични мъжки гимназии.

Мила родина,

ти си земен рай,

твойта хубост, твойта прелест

ах, те нямат край